No co tu dużo mówić. Opinia....

mam opinię i nie zawaham się jej użyć
Awatar użytkownika
Nath
Licencjat
Licencjat
Kontakt:

Re: No co tu dużo mówić. Opinia....

Post autor: Nath »

Właśnie do tego piłem Telu, ale nie chciałem Cię wywoływać do tablicy ;).
Madzik pisze:Wobec powyższego, jakoś się tą "suchością" nie zamierzam martwić. Napisałam, co chciałam i jak chciałam o tym, co mnie interesuje najbardziej. I szykuję się do recydywy, w nowym, Fioletowym wydaniu. To źle? :D
Widzisz Madziku, to zależy od tego jak na to spojrzeć. Moja pierwsza reakcja po lekturze "Nocarza" była z gatunku "o k**a, czy ci ludzie żyją w świecie składającym się z prostych kształtów i podstawowych kolorów?" - skąpy opis tła sprawia, że całość może stracić nie tylko na atrakcyjności ale i wiarygodności (z resztą kiedyś w "Portalu" był taki artykuł poświęcony "Światowi Mroku" - "Era wodnika", gdzie autor stawiał tezę, iż to właśnie sugestywność tła, dobre umiejscowienie settingu, sprawiaja, że WoD jest tak chętnie granym systemem). Z drugiej strony koncentracja na naprawdę ważnych detalach i "zamazanie" szczegółów tła dodaje dynamiki i podkręca tempo. I chyba tyle.
Death metal - bo jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy :D.
Awatar użytkownika
Madzik
Ukryty
Ukryty
Kontakt:

Post autor: Madzik »

Interesująca dyskusja :)

Podobno świat dzieli się na "pushers" i "shapers", co u nas się zpolszczyło na "puszerów" i "szejperów".
W skrócie "puszer" to osoba, która nie zawraca sobie głowy zbędnymi szczegółami, nie ogląda się na kłopoty tylko napiera do przodu, poszukuje i znajduje rozwiązania wyjścia z sytuacji, no i stanowczo nie płacze nad rozlanym mlekiem. Tacy ludzie wskazują nowe kierunki, odkrywają dzikie lądy, są prekursorami w różnych dziedzinach itede.
Z kolei "szejper" będzie godzinami cyzelował jakiś detalik, setki razy przymierzał, dopasowywał i zmieniał wystrój wnętrza... przez które "puszer" przejdzie jak burza, machinalnie zauważywszy, że tu chyba jakiś pokój był po drodze.

Bezsensem, rzecz jasna, będzie dyskutować o wyższości jednych nad drugimi, bo i tacy i tacy są potrzebni światu.

Że trylogia nocarska jest bardziej "puszerska", niż "szejperska", z tym się zgodzę. Bo i ja "puszer" jestem, bez dwóch zdań, a podobno niedaleko pada dzieło od autora.

Z kolei ci "WoD'owcy", o których wspominasz powyżej, najprawdopodobniej należeli do "szejperów". Ach, cóż za doskonale dopracowane, wysublimowane tło, cóż za bogactwo szczegółów...

Dla jednego dopracowane tło, dla drugiego zbędne pierdoły. No i taki jest ten świat.
o k**a, czy ci ludzie żyją w świecie składającym się z prostych kształtów i podstawowych kolorów?
Osobiście uważam, że tak: większość operatorów to "puszerzy" o subtelności i wyrafinowaniu wozu z węglem. Wszak tu się nie ma co roztkliwiać nad estetyką zachodu słońca, tu trzeba napier...lać! ;)
Arma virumque cano
Nurbika

Post autor: Nurbika »

Świetnie napisane, Madzik! szczególnie ostatnie zdanie mi sie podoba :)
Awatar użytkownika
Grazzi
Krwiopijca
Krwiopijca

Post autor: Grazzi »

No, to już wiemy czemu Madzik jest autorką a nie żądne z nas :P
Wpadła, namieszała i jest porządek :) Doskonale napisane :)
Ego sum, qui sum
Awatar użytkownika
Qadesh
Główny logistyk
Główny logistyk

Post autor: Qadesh »

Wazeliniarz :mrgreen:

Nadzieju, wydaje mi się, że Twoim kłopotem w odbiorze książki są... WAMPIRY. Ni chuja nie chcą być maskaradowe. Ani do Bruha nie dopasujesz, ani do Toreadorów. I w ogóle cioty, bo nie cierpią cały czas mąk Głodu tylko okazyjnie. Chyba umknęło Ci meritum tej trylogii - wampiry KOMANDOSI.
Owszem, gdyby Madzik pisała o innych Rodach, pewnie zwróciłaby uwagę na coś innego. Na przykład na mrok i urok, który sugestywną aureolą erotyzmu otacza każdą Winorośl (teoretycznie).
Albo o zawiłych malwersacjach, powodujących czasem miażdżące w skutkach krachy przodujących firm - w które angażują się Bankierzy.
Albo o żmudnej pracy Naukowców, walczących z antysymbiontem, wahającymi się nad pełnym powrotem do człowieczeństwa.
Pech jednak chciał, że napisała o zwykłym kolesiu, który chciał coś znaczyć i udało mu się bardziej niżby marzył. Który nie ma czasu na głęboką i wszechstronną introspekcję swoich uczuć i przeżyć, bo na przykład ma treningi.

A ja Tobie polecam trochę bardziej zróżnicowaną literaturę, bo na razie czekam, aż zaczniesz cytować jakiś podręcznik do RPG. Przypadkiem do Wampira.

I, wybacz, ale zabił mnie Twój zarzut stawiany Falkowi o używanie skomplikowanych słów. Ekhm. Ja naprawdę często używałam słownika wyrazów obcych, a teraz nie krępuje się korzystać z wikipedii, jeśli czegoś nie wiem. Polecam i Tobie.
Tel
Magister
Magister

Post autor: Tel »

Swoją drogą - tak w temacie żaluzji Nadzieja - jak bardzo wieje od Nocarza "Światem Mroku". To z mojej pamięci wynika iż Madzik nie słyszała o niczym takowym dopóki Nocarz już dawno nie stał na półkach... Ba dokładnie (na autorskim) opisała czemu rody i dlaczego akurat takie... Jak i to dlaczego wogóle wampiry. To chyba też jest ważne jak powiedziała Q: Nadzieju wychodzisz z niewłaściwej strony - zaczynasz od wampirów podczas gdy Madzik zaczęła od komandosów :)
Nadziej
--------
--------

Post autor: Nadziej »

Qadesh myślę(się zdarza) mojej literaturze niema nic do zarzucenia widocznie czegoś innego oczekuje po książce która sprzedała się w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy czegoś co mnie zaskoczy za intryguje wciągnie.A nie będzie liniowe przewidywalne jak Hollywoodzkie filmidło. Bohater jest po prostu nudny wogule nie wywołuje u mnie żadnych emocji jest bo musi być a skoro już jest to coś tam może porobić ewentualnie i tyle o głównym ;/
Wychodzenie od złej strony?? książka o wampirach komandosach(ABW i komandosi Grom by się uśmiał jednostka uderzeniowa ok) ok ale dalej o wampirach więc??

Qadesh co do Falka od pisania dość niemiło to nazwijmy(kocham być polityczno poprawny) a zmiana na posty osoby wykształconej widać różnice.( Co do trudnych wyrazów spoko radze sobie dość dobrze z rozszyfrowywaniem ich )
Dreamy

Post autor: Dreamy »

Sprzedała się w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy, ponieważ INNYM jednak przypadła do gustu. Zawsze znajdzie się wyjątek i w tym nie ma nic dziwnego ;) Widać dla innych nie jest ona liniowa i przewidywalna, ponieważ ktoś w końcu odszedł od zasady wampir = mrok i gotyk. Czy wychodzisz z założenia, że każda książka po którą sięgniesz od razu Ci się spodoba?
Awatar użytkownika
X-76
Top secret
Top secret

Post autor: X-76 »

Nadziej pisze: Wychodzenie od złej strony?? książka o wampirach komandosach(ABW i komandosi Grom by się uśmiał jednostka uderzeniowa ok) ok ale dalej o wampirach więc??
Sorka, ale mój podręczny deszyfrator i analizator tekstu pracujący w trybie "co autor chciał przez to powiedzieć" zostawiłem w pracy. Mozesz mi podpowiedzieć o co chodzi w tym zdaniu ?
▂ ▃ ▄ ▆ ▇ Cybernetyczny Bóg Chaosu Wersja: X-76 "Piromedyk" ▇ ▆ ▄ ▃ ▂
"Pierdolnięty chaos! Mikstura wybuchowa" by Delein
"IKS to chodzący chaos. Jak kiedyś będzie koniec świata to na pewno go zatrudnią" by Dante
Awatar użytkownika
Qadesh
Główny logistyk
Główny logistyk

Post autor: Qadesh »

W dziesiątkach tysięcy egzemplarzy się Coelho sprzedaje. :twisted:
I są tacy, dla których jest to nieogarniona głębia.

Jak przewidywalna i głupia i nudna, to co Ciebie skłoniło do zapisania się na forum tejże? Ja bym w życiu czegoś takiego nie zrobiła - po co się męczyć :twisted:
Na strony poświęcone twórczości Coelho nie zaglądam.

No o wampirach. Krew piją. Reszta w poprzednim moim poście 8)

Co do Falka, to hehe, posiada on, obawiam się, głębsze humanistyczne wykształcenie niż ja. A obraźliwe "dziecko neostrady" można zbyć takim samym wzruszeniem ramion jak "pieska" ...
Awatar użytkownika
Magnus
Generał Renegatów
Generał Renegatów

Post autor: Magnus »

Nadziej pisze:ABW i komandosi Grom by się uśmiał jednostka uderzeniowa ok
Synek. ONI (agenci ABW, komandosi 6bpd, SF) te książki ('Nocarz', 'Renegat', 'Nikt') TEŻ czytają. Uwierz. Z zainteresowaniem.
TKM!
Awatar użytkownika
X-76
Top secret
Top secret

Post autor: X-76 »

I co więcej "maczali palce" w merytoryce tych książek.
Stąd było moje pytanie do Nadzieja...... bo skoro to jego zdanie należy przetłumaczyć, że Abwera, Grom i inni wyśmialby tą książkę, to Nadziej wtopił na maksa ;)
▂ ▃ ▄ ▆ ▇ Cybernetyczny Bóg Chaosu Wersja: X-76 "Piromedyk" ▇ ▆ ▄ ▃ ▂
"Pierdolnięty chaos! Mikstura wybuchowa" by Delein
"IKS to chodzący chaos. Jak kiedyś będzie koniec świata to na pewno go zatrudnią" by Dante
Awatar użytkownika
Delein
Podpułkownik Nocarzy
Podpułkownik Nocarzy
Kontakt:

Post autor: Delein »

Może kolega się zna na jednostkach specjalnych, może uczestniczył w szkoleniach, treningach, zna podstawy taktyki, metody działań, jakieś ciekawe historie? Może nawet trzymał (o zgrozo!) prawdziwą broń w łapkach!?

+Even if the voices are not real, they have pretty good ideas.

|Pyrkon 2008||Polcon 2008|
|Falkon 2008||NIKTowa|
|Pyrkon 2009||Manewry IV|
|Ava V||Polcon 2009|
|Falkon 2009||Closterkeller|
|Pyrkon 2010||Tricon 2010|
|Falkon 2010| |Pyrkon 2011|
Awatar użytkownika
Magnus
Generał Renegatów
Generał Renegatów

Post autor: Magnus »

O nieeee!!! Tylko nie prawdziwą broń!!! O szok! Kryjcie się! ;)
TKM!
Awatar użytkownika
Alienor
Aurora Borealis
Aurora Borealis

Post autor: Alienor »

Nadziej pisze: Wychodzenie od złej strony?? książka o wampirach komandosach(ABW i komandosi Grom by się uśmiał jednostka uderzeniowa ok) ok ale dalej o wampirach więc??

Qadesh co do Falka od pisania dość niemiło to nazwijmy(kocham być polityczno poprawny) a zmiana na posty osoby wykształconej widać różnice.( Co do trudnych wyrazów spoko radze sobie dość dobrze z rozszyfrowywaniem ich )
A Nurbika tłumaczyła, do czego służy przecinek. Jak nie wiesz gdzie wstawić, to przeczytaj głośno napisany tekst. Tam gdzie będą przerwy, wstaw przecinek, tam gdzie dłuższe przerwy, kropkę. Bo nie idzie zrozumieć.

A wiesz o co chodziło z dzieckiem neostrady? To ktoś, kto pisze i publikuje wypowiedź szybko, nie sprawdziwszy solidnie dostępnych źródeł. Obawiam się, że jeśli chodzi o pierwszy akapit Twojej wypowiedzi to właśnie jak powiedział Iks wtopiłeś na tym tle. I w książce, i na forum są informacje na ten temat.

Radzisz sobie z rozszyfrowaniem trudnych wyrazów, ale z ich właściwym użyciem ni cholery.
Lecz gdyby mi kazały wyroki ponure
Na ziemi się meldować, by drugi raz żyć
Chciałbym starą wraz z mundurem wdziać na siebie skórę
Po dawnemu: wojować, kochać się i pić.
(Wieniawa)
ODPOWIEDZ