Pytanie do Autorki
Fumiko,
Ja zwrocilbym uwage ze cywilizacje wschodu poswiecily sporo czasu na badanie przeplywu energii w ludzkim ciele i z tego co wiem krew nie jest tu uznana za nosnik. nie neguje tu twojej teorii, zaznaczam tylko fakt stwierdzony doswiadczalnie przeze mnie w tym roku na obozie gdzie mialem okazje cwiczyc 18 rak qigong luohan.Widzialem tez ze mozna ta energia sie dzielic ( choc zaznaczam ze zrozumienie tego mnie przeroslo )
Dante
Ja zwrocilbym uwage ze cywilizacje wschodu poswiecily sporo czasu na badanie przeplywu energii w ludzkim ciele i z tego co wiem krew nie jest tu uznana za nosnik. nie neguje tu twojej teorii, zaznaczam tylko fakt stwierdzony doswiadczalnie przeze mnie w tym roku na obozie gdzie mialem okazje cwiczyc 18 rak qigong luohan.Widzialem tez ze mozna ta energia sie dzielic ( choc zaznaczam ze zrozumienie tego mnie przeroslo )
Dante
"młodzieńcze ! ciesz sie w młodości swojej " -platoon /Eklezjastes
747170
747170
- Fumiko
- Major Nocarzy
Ja nie mówię w tym momencie o cywilizacjach wschodu, tylko o ogólnym, że tak powiem atawistycznym odruchu. Zobacz ile dawnych rytuałów jest związanych z krwią. Do tej pory w niektórych (niekoniecznie istniejących legalnie) grupach funkcjonuje "braterstwo" polegające na nacięciu sobie rąk i zmieszaniu krwi. Jak również zobacz ile z tzw. dzikich plemion ma rytuały oparte o krew. Tak więc nie tyle chodzi mi o samą energię, co o jej metaforyczny przekaźnik. Krew = siła życiowa. Wampir pije krew = odbiera komuś jego siłę. O to mi chodzi.
Że cywilizacje wschodu mają pod tym względem lepsze podejście to nie neguje. Ale u nich też istnieją mityczne odpowiedniki wampirów. Tylko że nie piją krwi a kradną "chi". Polecam chińską mitologię, naprawdę fajne odnośniki można znaleźć swoją drogą.
Że cywilizacje wschodu mają pod tym względem lepsze podejście to nie neguje. Ale u nich też istnieją mityczne odpowiedniki wampirów. Tylko że nie piją krwi a kradną "chi". Polecam chińską mitologię, naprawdę fajne odnośniki można znaleźć swoją drogą.
Let the revels begin
Let the fire be started
We're dancing for the restless and the broken-hearted
Nocarski wydział PsyOps zaprasza do służby...
Let the fire be started
We're dancing for the restless and the broken-hearted
Nocarski wydział PsyOps zaprasza do służby...
Jak dla mnie temat zamknięty. Przecież i tak wszystko wiecie więc niech tak zostanie. Zresztą każdy „ukłon” w stronę ludzi jest niezwykle niebezpieczny i niepożądany gdyż gwarantem przetrwania jest ludzka niewiara. Jak się ktoś wychyli to potem są takie kwiatki jak sławetny artykuł we Fakcie pod uderzającym tytułem „ona pije ludzką krew!”. Ech…
Pytanie do autorki zupełnie z innej beczki.
Skoro mamy zdobyć Nocarzem Hollywood, Bollywood, oskara, cezara, złote żaby, niedzwiedzie i całą resztę menażerii...
i generalnie podbić świat...
a jest już Nocarz po czesku...
to czy jest może przewidziane tłumaczenie Nocarza na
angielski / francuski / hiszpański / rosyjski / chiński / arabski / bądź inne języki, nie będące oficjalnymi ONZtu?*
* niepotrzebne skreślić
Skoro mamy zdobyć Nocarzem Hollywood, Bollywood, oskara, cezara, złote żaby, niedzwiedzie i całą resztę menażerii...
i generalnie podbić świat...
a jest już Nocarz po czesku...
to czy jest może przewidziane tłumaczenie Nocarza na
angielski / francuski / hiszpański / rosyjski / chiński / arabski / bądź inne języki, nie będące oficjalnymi ONZtu?*

* niepotrzebne skreślić
Bankierzy mają cichowęża w kieszeni.
Bóg, Honorarium, Ojczyzna!
- Kasiek
- Pułkownik Nocarzy
Ja powiem tak... na forum są angliści, rusycyści, tłumacze na język francuski i tak dalej... jak się wezmą do roboty, to tłumaczenia powstaną 

Pułkownik Majorka w służbie Lorda Ultora!
Manewry: I, II
Akcje: MTK, Urodziny Ukrytego, Polcon2007, "V", "K", Falcon2007, "S"
Ruda Wywłoka mająca pierdolca, którego nie zawaha się użyć!!!
Manewry: I, II
Akcje: MTK, Urodziny Ukrytego, Polcon2007, "V", "K", Falcon2007, "S"
Ruda Wywłoka mająca pierdolca, którego nie zawaha się użyć!!!
Powiedziała polonistka oddelegowując innych do roboty ;>
Problem w tym, ze mój chiński jest na praktycznie 0 poziomie, a arabskiego to już w ogóle ni w ząb
No ale jakby sięzebrała grupka, to na angielski / niemiecki się piszę...
Ktoś chętny?
No i przede wszystkim - co na to autorka?
Problem w tym, ze mój chiński jest na praktycznie 0 poziomie, a arabskiego to już w ogóle ni w ząb

No ale jakby sięzebrała grupka, to na angielski / niemiecki się piszę...
Ktoś chętny?
No i przede wszystkim - co na to autorka?
Bankierzy mają cichowęża w kieszeni.
Dla nich to w wersji kieszonkowej grubosci tak ze 600 stron okladka czarna i poczerwienione brzegi stron i koniecznie wytloczony symbol krzyzyka na skorzecolumb pisze:Watykańscy?
stasus UnKnow
Si quisquam pro me mori non volat, mihi non dice quemadmodum debo vivere
By Qadesh: "renegackie ścierwo, zawzięte i złe"
Si quisquam pro me mori non volat, mihi non dice quemadmodum debo vivere
By Qadesh: "renegackie ścierwo, zawzięte i złe"
- Alienor
- Aurora Borealis
Nie, moi drodzy. Rejtana tu zrobię i partyzancki oddział dzikich Winorośli, a nie pozwolę na chałupnictwo. Wybijcie sobie z głowy, że literaturę można tłumaczyć na język inny niż ojczysty. Przy najlepszych chęciach i kwalifikacjach będzie to drętwe, i czytelnik co najwyżej się dowie o przebiegu wydarzeń, ale literatura to nie będzie.
Natomiast zapewne można nagabywać tłumaczy innych narodowości z polskiego, najlepiej, żeby mieli wtyki w wydawnictwach
Kurde, a teraz zamiast pracować zastanawiam się jak będzie po francusku "Czy generał Nex ze szczętem o**ujał?"
Natomiast zapewne można nagabywać tłumaczy innych narodowości z polskiego, najlepiej, żeby mieli wtyki w wydawnictwach

Kurde, a teraz zamiast pracować zastanawiam się jak będzie po francusku "Czy generał Nex ze szczętem o**ujał?"
Lecz gdyby mi kazały wyroki ponure
Na ziemi się meldować, by drugi raz żyć
Chciałbym starą wraz z mundurem wdziać na siebie skórę
Po dawnemu: wojować, kochać się i pić.
(Wieniawa)
Na ziemi się meldować, by drugi raz żyć
Chciałbym starą wraz z mundurem wdziać na siebie skórę
Po dawnemu: wojować, kochać się i pić.
(Wieniawa)
Wracając do nazwijmy to meritum dyskusji w tym wątku polecam lekturę:
http://www.trydium.wwt.pl/
Pozdrawiam.